top of page
Provit logo

Ti ting hunden din ikke kan spise

Vi vil gjerne dele alt med våre beste venner, men når bestevennen din er en hund, må du være forsiktig med hva du deler.


Vi hundeeiere elsker å skjemme bort hundene våre, og noen ganger kan det være fristende å gi de noe ekstra, i tillegg til det anbefalte hundefôret og belønningsgodbitene. Men uansett hvor mye vi elsker is, kaffe eller sjokolade, er det viktig at vi holder dette på vår side av middagsbordet. Matvarer som er en del av vårt daglige kosthold, kan være svært skadelig og ikke trygt å spise for hunden din. Alt som kan være farlig, er ikke like opplagt, og vi har derfor lagd en liste med ti ting som hunden din ikke bør spise:


1. Meieriprodukter

Ikke la deg falle for fristelsen å la hunden smake på isen din. Dette er fordi meieriprodukter kan gi hunder diaré. Mat som melk, yoghurt, iskrem og ost inneholder laktose, som mange hunder sliter med å prosessere og bryte ned.


2. Koffein

Drikkevarer som inneholder koffein, som kaffe, te og cola, bør hunden din absolutt ikke drikke. Koffein virker som gift for hjertet og nervesystemet, og kan være dødelig. Tegn på at hunden din har fått i seg koffein er oppkast og diaré.


3. Sopp

Enkelte sopparter kan inneholde giftstoffer som kan gi hunden din sirkulasjonssvikt og sjokk, som i verste fall kan være dødelig. Man kan anta at de artene som er giftig for mennesker, også er giftige for hunder. Derfor bør man passe ekstra på når man går tur i skoger med giftige sopper.


4. Løk

Løk inneholder stoffer som er svært farlig for hunder, og som kan skade de røde blodcellene og føre til anemi. Dette gjelder ikke bare vanlig, gul løk, men også gressløk, sjalottløk, hvitløk og vårløk. Dersom hunden din har fått i seg løk gir det symptomer som slapphet, rød urin og dårlig matlyst, i tillegg til at hunden kan besvime.


5. Fett, salt og sukker

Mat med mye fett, som fastfood eller bacon, kan føre til sykdommen pankreatitt. Når en hund har utviklet pankreatitt, blir bukspyttkjertelen betent og den slutter å virke som den skal. Dette fører til problemer med fordøyelse og hvordan hunden tar opp næringsstoffer. Mat som inneholder mye salt og sukker er også farlig for hunden, og noe som burde unngås. Gi de heller snaddermix av griseører, grisehaler, okemuskel og kjøttstenger, hvis de skal kose seg!


Hunder bør holdes unna sukker fordi det kan føre til overvekt, tannproblemer og diabetes.


6. Druer og rosiner

Hvis hunden din får i seg druer eller rosiner kan det føre til nyresvikt, selv i små mengder. Bare noen få druer eller rosiner kan faktisk være dødelig. Typiske tegn på at hunden din har fått i seg en av delene er oppkast, diaré, slapphet og nedsatt matlyst.


7. Avokado

Vi spiser masse avokado, men du burde ikke gi restene til hunden din. Avokado inneholder nemlig stoffet presin, som i større mengder kan være farlig for hunder.


8. Nøtter

Nøtter med mye fett, som valnøtter, macadamianøtter og peanøtter, bør man ikke gi til hunder. Dette kan skade fordøyelses- og nervesystemet og musklene til hunden. Nøtter er ikke giftig for hunder, men kan gi dårlig mage.


9. Beinrester

Bein fra fisk, kylling eller kjøtt er ikke giftig for hunder, men kan likevel være svært skadelig. Det kan forårsake sårskader i fordøyelsessystemet, som videre kan gi betennelse, oppkast og diaré. I tillegg kan beinrestene sette seg fast i halsen, og hunden kan kveles. Server heller hundesnacks av sei, kalkun eller oksekjøtt i stedet!


10. Sjokolade

Sjokolade inneholder stoffet teobromin, som er giftig for hunder. Stoffet stimulerer nervesystemet og øker hjerterytmen, og fordi hunder ikke klarer å skille ut stoffet, kan det være dødelig i små doser. Kakaopulver og kokesjokolade er verstingene, deretter kommer mørk sjokolade og så melkesjokolade. Men alle variantene er farlige, og må unngås!

Comments


bottom of page