top of page
Provit logo

Frossen hundemat

De siste årene har det blitt stadig flere som ønsker å gi hundene sine rene kjøttdietter. Dette forutsetter at en er nøye med sammensetningen av kjøtt, mineraler og vitaminer.

Provit frossen hundemat er tilsatt en mineral- og vitaminblanding som er beregnet på kjøttrike dietter. Innholdet av kalsium er spesielt viktig for å opprettholde en sterk beinstruktur.





Kombinasjon av tørrfôr og frossenfôr

Å kombinere Provit frossen hundemat med et tørrfôr av høy kvalitet, har vært selve vinneroppskriften i langdistanse hundekjøring de siste årene. Det sier noe om hvor ernæringsmessig optimalt en slik kombinasjon er. Spesielt storfevom er bra å kombinere med tørrfôr, fordi den inneholder enzymer som er gunstig for fordøyelsen og det totale næringsstoffopptaket. Ved å kombinere storfevom og tørrfor opplever de fleste at hunden får mindre og fastere avføring (nyttegjør seg mer av fôret).



Vann er viktig

Når man bruker vom eller kjøtt sammen med vann oppnås svært god smakelighet. Energiinnholdet i rasjonen kan justeres ved å tilsette mer eller mindre vann. Å tilsette vann i fôringa er bra da det bidrar til å sikre vannopptak og at væskebalansen opprettholdes. Det siste er spesielt viktig for at hunden også skal opprettholde god appetitt. Dersom hunden trenger å gå opp i hold, så er den beste løsningen å gi flere og mindre måltider i døgnet, men tilsammen øke den daglige fôrmengden. Her gjelder det å prøve seg fram litt og litt!



“Normalt” aktivitetsnivå

Et greit utgangpunkt for å dekke hunden daglige energibehov, er å gi hunden en daglig fòrmengde på ca 2% av hundens kroppsvekt. Men den daglige fôrmengden bør uansett bygge på hundeeierens erfaringer med sin egen hund. Hundeeiere bør ha noen mål på hva som er trivselsvekten til sin hund, og regulere fôrmengden basert på om hunden er over eller under trivselsvekten. Noen slike mål kan være; vekt i kg for voksen hund, fett over ribbein, fett mellom hofteskålene og generell appetitt. Nedenfor er en veiledende foringstabell basert på hundens vekt. Denne kan brukes som utgangspunkt om man venten velger å blande med tørrfor eller bruke kun frossen naturlig hundemat. Hundens alder, aktivitetsnivå, appetitt og “øyet som ser” avgjør hvorvidt hunden skal ha mer eller mindre mat.



Høyt aktivitetsnivå

Generelt kan en si at en hund på rundt 20 kg forbrenner ca. 500 kcal pr. time ved høy aktivitet som for eksempel kondisjonstrening og jakt. I slike situasjoner bør hunden få jevnlige “matpakker” i form av vom eller kjøtt i tillegg til den daglige fôringen. I praksis er dette mindre mellommåltider – også kalt «snacking», hver 1 – 1 1/2 time som hunden kan ta i farta! For eksempel en håndfull frosset kjøtt eller vom, eller litt vann med oppbløtt frysetørket vom.



Utregning

For å vise hvor mye en hund i høy aktivitet virkelig trenger, kan vi sette opp følgende regnestykke for en 20 kg jakthund i hardt arbeid 4 timer om dagen.


Daglig vedlikeholdsbehov ca. 1500kcal

Høy aktivitet i 4 timer x 500 kcal 2000kcal

Samlet energibehov 3500kcal


For å dekke energibehovet på en slik dag, trenger hunden å spise over dobbelt så mye som den gjør til vanlig! Det sier seg selv at dette må skje over flere mindre måltider. Har du en jakthund som skal brukes over mange dager i strekk, er det viktig med en god fôringsplan. Sørg for å få hunden til å ta opp den energien den trenger for å være klar til neste dag, og neste dag, og neste dag.

bottom of page