top of page
Provit logo

Derfor bør du velge Tygg fra PROVIT


Foto: Marit Sørum


Forebygg plakk og tannstein

Alle hunder kan, i likhet med mennesker, få plakk og tannstein på tennene. Det er dog store variasjoner på hvor fort dette danner seg, og på hvor mye hunden får. Både hundens genetikk og hva den spiser har stor betydning for hundens tannhelse. Du kan selv enkelt undersøke hundens tenner for å se hvor mye plakk og tannstein den har. Et annet tegn på dårlig tann- og munnhelse hos hunden er dårlig ånde. Om hunden din jevnt over har dårlig ånde, anbefales et besøker veterinæren. 


Hunder som regelmessig får forskjellige typer tygg har jevnt over bedre tann- og munnhelse enn hunder som tygger lite. Ved å bruke tygg for å fjerne- og forebygge plakk og tannstein er det lønnsomt å velge et tygg som har god tyggemotstand for din hund. Noen hunder har sterkere bitt enn andre og de behøver gjerne tyggeprodukter med en hardere tyggemotstand. Jo lenger hunden må tygge, jo mer renser den tennene sine.


Bedre trivsel 

Hunder har et naturlig behov for å tygge. Hvor stort dette behovet er varierer ut ifra alder, rase og individ. Det å tygge er i seg selv stressreduserende for hunder. Det kan bidra med å redusere angst, kjedsomhet og destruktiv atferd. Dette betyr at en hund som får oppfylt sitt tyggebehov, vil være mer harmonisk. Det er altså ikke bare hundens tann- og munnhelse du tar vare på når du gir hunden din tygg, du bidrar også med å dekke flere av hundens behov. 


Har du valp vil jevnlig tygg gi valpen et utløp for tyggebehovet sitt, slik at den biter mindre i andre ting. Velg tygg til valpen med omhu, slik at den ikke skader valpetennene sine. Husk alltid å være oppmerksom når du serverer hunden din tygg. Enkelte hunder kan forsøke å sluke store biter, noe som vil kunne skape kvelningsfare. Tygg bør derfor alltid gis under oppsyn.


Hvorfor bør du velge PROVIT?

Med produkter fra PROVIT er du garantert

  • 100 % naturlige råvarer uten tilsetningsstoffer

  • 100 % norske råvarer fra slakterier

  • Skånsom produksjon slik at næringsstoffer bevares

  • Høy kvalitet på råvarer. Alle råvarer kommer fra overskudd til menneskelig konsum


Hvor mye tygg kan hunden få?

Ideelt sett bør hunden få tygge på noe hver dag. Det kan være lurt å variere hvilke typer tygg hunden får, både for næringsinntak og ulik grad av tyggemotstand. Enkelte tyggeprodukter inneholder også brusk og bein. Disse bør man ikke gi oftere enn to-tre ganger i uka for å forhindre opphopning av brusk og bein i hundens mage. 


Det er viktig å huske på at du må  regne tyggeproduktene som en del av hundens daglige  matinntak. Dette for å unngå at hunden blir overvektig. Du må også beregne størrelsen på tygget i forhold til hunden din. Noen hunder kan tygge på noe, for så å la det ligge, slik at den kan fortsette på den samme biten en annen dag. Mens andre hunder gjerne vil spise ferdig alt det de har fått servert. 


Kyllinghals og Vomstrimler 

Kyllinghals og vomstrimler er produktene med lavest tyggemotstand. Disse passer perfekt som en liten belønning til store hunder, eller som lett tygg til små hunder.  Kyllinghals har kun 2% fett og er derfor et godt alternativ for de hundene som må passe litt på vekta. Vomstrimler derimot har et høyt proteininnhold (69%) og et fettinnhold på 18%. Derfor passer dette produktet godt til hunder som behøver litt ekstra, og som en energiboost ved langvarig fysisk aktivitet. Kyllinghals og vomstrimler er ypperlig til stressregulering ved for eksempel jakt, agility o.l. 


Kjøttstenger og Strimla griseører

Disse produktene har litt høyere tyggemotstand enn kyllinghals og vomstrimler. Kjøttstenger er lufttørkede spiserør fra norsk storfe med et proteininnhold på 61% og et fettinnhold på 29%. Strimla griseører består av små- og mellomstore biter av lufttørkede griseører og har kun 8% fettinnhold. Kjøttstenger og strimlet griseøre er et godt tygg for valper og hunder av små raser. Store hunder vil tygge disse raskt. Derfor passer kjøttstenger og strimla griseører best som en ekstra belønning for disse hundene. 


Griseører og Grisehaler

Griseører og grisehaler egner seg som tygg til alle hunder, uansett alder og størrelse. Disse er perfekte tygg for valpen om du trenger litt fred og ro. En valp, eller hund av liten rase, vil kunne tygge lenge på et griseøre eller en grisehale. En voksen hund av mellomstor til stor rase vil måtte bruke kjeven sin godt, men den blir samtidig raskere ferdig. Griseørene har et lavt fettinnhold, kun 8%, og er derfor et veldig godt alternativ til hunder som må passe på vekta. 


Griselabber og Svinerull 

Her begynner tyggemotstanden å bli ganske høy. Selv store hunder med mye kraft i kjevene må bruke litt tid på disse to produktene. Dermed er griselabber og svinerull perfekte tannbørster for hunden din. Griselabbene er frysetørket og kløyvd i to, slik at det er to halvdeler i hver pakke. Svinerull er frysetørket svor med fyll fra storfe. 


Oksemuskel 

Oksemuskel er produktet med høyest grad av tyggemotstand. Med et høyt proteininnhold og lavt fettinnhold er dette et sunt alternativ for hunder som trenger noe langvarig å tygge på. 


Frossen Kalkunhals

Dette produktet er for hunden som behøver en skikkelig utfordring. Om kalkunhalsen gis frossen har hunden noe å tygge på lenge og den får samtidig et stort måltid. En frossen kalkunhals er spesielt populært på varme sommerdager.


bottom of page