PROVIT INFORMERER

Hund og Allergi

Noen kan oppleve at de er allergiske for hund og at de har såkalt pelsdyrallergi. Man har ikke helt klart å definere hva som er årsaken til hundeallergi, men det skyldes en defekt i immunforsvaret. Er man allergisk er det ikke nødvendigvis pelsen man reagerer på, men allergener som kjæledyret produserer som ender opp i pelsen. Dette allergenet finnes ikke bare i pelsen, men også i dyrets spytt og urin.

Finn forhandler

Symptom på hundeallergi (pelsdyrallergi) kan være:

• Tett nese
• Rennende nese 
• Hovne, kløe, røde og rennende øyne
• Nysing
• Elveblest
• Tørrhoste
• Astma (vanskelig å puste, piping i brystet, unormalt trøtt)

Vanlige symptomer på pelsdyr og hundeallergi er rennende, kløende øyne og tett eller rennende nese. Mange opplever også at de får tyngre for å puste. Vedvarende allergi kan utvikle seg til høysnue og astma. Er man allergisk for hund, katt eller marsvin kan man også oppleve at eksem forverrer seg og at man får utslett.

Er man allergisk kan det for noen hjelpe at man vasker hunden flere ganger i uken og generelt holder det svært rent der hunden oppholder seg. Er man allergisk for hund kan man også ha hunden utendørs eller i en begrenset del av huset.

Det finnes også kremer man kan smøre inn i pelsen til hunden hvis man er allergisk, men effekten av disse er dårlig dokumentert. Det finnes vaksiner for hundeallergi, men disse gis bare til de som er ekstremt allergiske og sliter i hverdagen i kontakt med hundeeiere og andres dyr på offentlige steder.

Du får ikke allergivaksine for pelsdyr hvis du kun ønsker å skaffe deg en hund. Det finnes derimot nesesprayer og tabletter mot hundeallergi som kan gjøre at det blir lettere å være i kontakt med hunder. Mange forskere mener at det å eksponeres for hunder og andre pelsdyr mens man er liten kan man redusere risikoen for å utvikle allergi senere i livet.

Allergifrie hunder.

Siden allergenet som gjør noen allergisk for hunder og pelsdyr ikke utelukkende kommer fra dyrets pels er det i praksis ikke noen hunder som er helt allergifrie. Om hunden er liten eller stor har heller ingen innvirkning på allergi.

Det er derimot en forskjell på hvilken hunderaser man kan reagere allergisk på og det er noen raser som generelt er bedre for allergikere enn andre. Hvilken hunderase som er best hvis man er allergisk kan variere veldig avhengig av type allergi. Noen opplever også å få forskjellig allergisk reaksjon på individuelle hunder innenfor samme rase. Hva slags type allergier man eventuelt har kan kartlegges i samarbeid med fastlege.

Ofte ser man at røytefrie hunder eller hunder som røyter lite kan være bedre for allergikere. Bichon Frise har tradisjonelt vært en populær rase for de som sliter med allergi. Bichon Frise er en ganske liten og lettstelt hund som gjør det enkelt å bade den ofte. Dette kan være med på å redusere allergiske reaksjoner.

De senere årene har en del nye “hybridraser” som for eksempel Affenpoo, Pomapoo og Labradoodle blitt populære. Disse kalles ofte allergifrie hunder, men det er ingen garanti for at man ikke kan få en allergisk reaksjon også av denne typen hunder. Et bedre ord for disse hundene er allergivennlige, ikke allergifrie.


Liste over populære, antatt allergivennlige hunder:

• Bichon Frise
• Labradoodle
• Greyhound
• Samoyed
• Puddel
• Schnauzer
• Italiensk Mynde
• Kinesisk Nake

Allergi hos hund.

Allergi er relativt utbredt blant hunder. Hunden kan ha luftbåren allergi der den reagerer på noe den puster inn, gjerne pollen eller midd. Denne typen allergi kalles atopisk allergi. Mistenker man atopisk allergi må hunden undersøkes av en veterinær som kan stille diagnosen ved å ta en hudtest.

Hunden kan også reagere allergisk på maten den får, såkalt forallergi. Da er hunden hypersensitiv mot noen proteiner i maten den spiser. Hunden må da på elimineringsdiett slik at at man kan kartlegge akkurat hvilke proteiner den reagerer negativt på.

Hovedsymptomet på hundeallergi er kløe. Når hunden klør risikerer deg å skade seg selv å lage sår og infeksjoner i huden. Steder hunden ofte klør når den er allergisk er i ansikt, ører, poter, armhuler, lysker og området rundt analåpningen. Noen hunder kan også utvikle hudbetennelser med skorper og rødhet i huden.

Kronisk ørebetennelse hos hunden er det vanligste symptomet på allergi. Man skal vie ekstra oppmerksomhet til innsiden av hundens ører da forandringer her ofte er en indikasjon på at noe er galt med hundens allmenne helse.

Allergiske hunder kan også få problemer med mage og tarm. Symptomer på at hunden er allergisk kan derfor være at den får diare eller at den har unormalt mye gass i tarmen. Har valpen mye oppkast og diare, samtidig som den har hudproblemer, bør man mistenke forallergi.

Det første og enkleste steget man tar når man skal kartlegge en hunds allergier er å sette den på diett. Her anbefaler veterinærer gjerne frysetørket vom og Provits hundemat av rent norsk kjøtt har vist seg å være effektiv for å hjelpe hunder med allergi.

Kløe hos hund.

Årsaker til kløe deles inn i fire grupper: Parasitter, infeksjoner, allergier og øvrige årsaker. Ofte har hunden flere problemer samtidig, men allergi er den vanligste årsaken til kløe hos hunder. Har hunden kløe og hudproblemer bør du ta hunden med til en veterinær og sette den på en diett av frysetørket vom

Symptom på at hunden har kløe kan være at den slikker mye på poter og pels og at den ruller seg rundt på måter den ikke pleier. Hunden kan også over tid slite vekk pels eller skrape opp sår og dette kan igjen skape infeksjoner og stort ubehag for hunden.

Hva er hunden allergisk for?

En hunds allergi kan ofte være sammensatt og ser du tegn hos hunden på allergi bør du kontakte veterinær slik at dere i samråd kan kartlegge hvilke spesifikke allergier hunden har.

Det du derimot kan, og bør, gjøre som hundeeier er å gi hunden mat bestående av rent norsk kjøtt. Den naturlige, norske hundematen fra Provit har vist seg å gi god effekt på de fleste typer av allergi. Et kosthold basert på Provits frysetørkede vom anbefales derfor hvis man har en hund med allergi.

Derfor bør en allergisk hund spise Provits hundemat.

Hvis en hund er allergisk er det viktig at den får i seg en så ren og naturlig hundemat som mulig. Provit leverer hundemat med 100% rent norsk kjøtt og er derfor fri for mange av de allergenene som hunden ellers kan reagere på.

Om hunden er allergisk for pollen eller husstøvmidd anbefales det også at man bytter hundens mat da allergien ofte kan være sammensatt. Provits frysetørkede vom blir ofte brukt når man setter hunden på allergidiett. Mange veterinærer anbefaler Provit da dette er norsk og naturlig hundemat, bestående av rene og næringsrike ingredienser.

Husmiddallergi hos hund

Noen hunder kan reagere på husmidd eller lagermidd. Da kan de få små røde utslett i huden og kløe, noe som er svært ubehagelig for hunden.

Et tiltak man kan gjøre for å forebygge husmiddallergi er å være hardere på renholdet og heller moppe gulvene oftere enn man støvsuger. Man bør også holde hunden unna senger og sofaer og gi den en egen hundeseng som man vasker ofte. Man bør også fjerne eventuelle tøyleker fra hunden og det kan være aktuelt og fjerne “unødvendige” tekstiler der hunden oppholder seg som tepper, duker og gardiner.

Det viktigste å gjøre om du mistenker husmiddallergi hos hunden er å ta den med til veterinær. Veterinæren kan gi en behandling for hundens kløe og gi nærmere info om hvilke kurer og medisiner som må til for å hjelpe hunden når den har en allergisk reaksjon. Fagpersoner bør også kontaktes før du velger en shampoo eller spray for å lindre hundens symptomer.

Ved husmiddallergi og/eller pollenallergi hos hund bør du også sette hunden på en diett av rene norske råvarer. Det anbefales at en allergisk hund settes på en diett med Provits hundemat, da Provits naturlige og norskproduserte hundemat har vist seg å gi god effekt på flere typer allergier.

Derfor bør en allergisk hund spise Provits hundemat.

Hvis en hund er allergisk er det viktig at den får i seg en så ren og naturlig hundemat som mulig. Provit leverer hundemat med 100% rent norsk kjøtt og er derfor fri for mange av de allergenene som hunden ellers kan reagere på.

Om hunden er allergisk for pollen eller husstøvmidd anbefales det også at man bytter hundens mat da allergien ofte kan være sammensatt. Provits frysetørkede vom blir ofte brukt når man setter hunden på allergidiett. Mange veterinærer anbefaler Provit da dette er norsk og naturlig hundemat, bestående av rene og næringsrike ingredienser.

Pollenallergi hos hund.

Hunder kan også reagere på pollen. Hvilken allergi en hund eventuelt lider av må avgjøres av en veterinær. Det kan være verdt å merke seg om hunden klør mye når det er høysesong for pollen og være ekstra oppmerksom på hvilke typer pollen hunden kan ha vært mye utsatt for når den har vært utendørs.

Forallergi.

Noen hunder kan lide av matallergier eller ha behov for et bedre og sunnere kosthold. Tegn på matallergi er, i tillegg til kløe; oppkast, diare eller hyppige avføringer og økt gassdannelse. Noen hunder kan også hovne opp eller få vabler over hele kroppen.

Allergien skyldes først og fremst proteinene i maten. Man må derfor vite akkurat hva hunden får i seg slik at man kan eliminere seg ned til hva som er årsaken. Provit tilbyr hundemat med rene ingredienser, samtidig som den inneholder alt det hunden trenger av næringsstoffer og er derfor ideell som allergidie

Diett ved allergi hos hund.

Når hunden testes for luftbåren allergi anbefales det også at man forandrer hundens diett, da hunden i tillegg kan reagere på allergener i foret. Mange veterinærer velger å sette hunden på en diett med Provits storfevom når den skal testes for intoleranser.

Når man har en hund på elimineringsdiett er det veldig viktig at den ikke får i seg noe annet enn tørrfor og vann. Hunden skal holdes langt unna menneskemat!

Når man har en hund på elimineringsdiett er det veldig viktig at den ikke får i seg noe annet enn tørrfor og vann. Hunden skal holdes langt unna menneskemat!

Symptomer på at hunden har dårlig kosthold.

Er hunden overvektig, doven eller blir fort utslitt kan det være nødvendig å bytte kosthold. Har hunden ofte diare kan dette også være et tegn på dårlig kosthold.

Slutt å gi hunden menneskemat og hundemat der du ikke kjenner til alle innholdsstoffene. Provit har blant annet frysetørket hundemat som er laget av 100% rent norsk kjøtt og er optimalt tilpasset slik at hunden får i seg alt det den trenger av næringsstoffer.

Hund og flått

Flåtten er en blodsugende midd og kan være bærer av mange sykdomsfremkallende bakterier og virus. Hunder og andre husdyr er ekstra utsatt for flått da de ofte er i tett kontakt med gress og busker når de er utendørs.

Det er grep man kan ta for å forhindre flåttbitt. Et tips mot flåtten er å utstyre hunden med et såkalt flåtthalsbånd. Halsbåndet kan hunden (eller katten) ha på seg i inntil et halvt år. Båndet skal være utstyrt med en låsemekanisme som gjør at det løsner hvis dyret setter seg fast.

De fleste hunder får ikke bivirkninger av flåtthalsbåndet. Hvis hunden begynner å miste pels, få kløe eller man ser røde merker på hundens hud, må man fjerne halsbåndet med en gang. De samme bivirkningene kan oppstå hvis man bruker dråper mot flått istedenfor halsbånd.

Vær oppmerksom på at noen av flåttmidlene som brukes til hund kan være giftige for katter. Les alltid bruksanvisningen nøye og kjøp bare denne typen produkter gjennom veterinærer eller apotek.

Har hunden fått flått?

Man bør sjekke pelsen til hunder og katter jevnlig under sommerhalvåret, spesielt hvis dyret har ferdes mye i busk og kratt eller steder med høyt gress. Grer du alltid hunden etter tur kan du være heldig å fange flåtten før den har rukket å bite seg fast i huden.

Flåtten kan kjennes igjen på at den ikke har noe skille mellom hode, bryst og bakkropp og at den har åtte bein. Flåtten er et edderkoppdyr og har derfor ingen antenner. En voksen skogflått er omtrent 2 millimeter lang.

Fjerning av flått

Finner man en flått må man fjerne den med en gang. Risikoen for smitte øker jo lengre flåtten får sitte fast. For å fjerne flått bruker man en pinsett eller en egen flåttfjerner som man får kjøpt på apoteket. Det er ikke nødvendig å spraye eller smøre noe på flåtten før man fjerner den. Ta tak i flåtten så nært huden som mulig å prøv og få med hele flåtten i et napp. Etterpå kan det være fint å vaske bittstedet med litt vann og såpe.

Noen ganger kan flåttens kjeve/hode bli sittende igjen og da bør man helst få fjernet dette med pinsett. Det er derimot ikke større sjanse for sykdom hvis noe av flåtten skulle bli igjen under hunden.

Det kan bli et lite rødt merke etter flåtten i noen dager etter at den er fjernet. Dette er ikke unormalt, men man bør ha et lite øye på bittstedet og forsikre seg om at inflammasjonen går ned etter noen dager.

Hunden blir sjelden syk av flåttbitt, men mange frykter at hunden har blitt smittet av borreliose. Hvis hunden får redusert allmenntilstand, får feber, blir mer døsen, svimmel og sover langt mer en normalt bør man oppsøke en veterinær. Husk å fortelle veterinæren hvis du vet at hunden har fått flåttbitt.

Tips mot forebygging av allergi for både hund og eier

Bad hunden og stell pelsen ofte. Spesielt i perioder der hunden røyter mye. Dette er både med på å redusere omfanget av allergien for mennesker og gjør at man lettere kan oppdage om huden har allergier eller problemer med kløe.

Hold hunden unna sofaer og senger. Dette hjelper både hundeallergikere og hunder som er allergiske mot husstøvmidd.

Mopp gulvene i stedet for å støvsuge. Ved å støvsuge risikerer man at allergenene virvler opp. Det beste er vann og klut.

Pass på hva dere spiser. Du skal vite alt innhold i det hunden din får i seg, så spiser hunden noe av menneskenes mat må du vite hva det er. Det sikreste er å la hunden spise sin egen mat av rene ingredienser som er spesialtilpasset for hundens behov, slik som Provits hundemat.